Pěkná debata o ničem, ale těch emocí!
Tak si taky přisadím: Ani medvědi, ani mercedesesmani mi nikdy nic ošklivého neudělali, nemám proč proti nim napsat křivého slova.
Moje osobní zkušenost s "třícípou hvězdou" je poměrně malá. Jako řidič mám za sebou pár tisíc km v dlouhém sprinteru. Působí úplně stejným dojmem jako Transity nebo italské dodávky, na kvalitě zpracování, jízdním pohodlí či spolehlivosti není nic výjimečného. Se 150tkm je častým hostem servisů, jako jeho ve firmě sloužící uvedení kolegové jiných značek.
V "osobácích" jsem se pouze vozil - na přelomu 80. a 90. let v modelech 190 a 230 (předchůdci dnešní C a E třídy); před čtyřmi lety pak v ředitelových zánovních E a S. Interiéry nadité "výbavou", to ano, jinak strohost, chlad a nuda, nevýrazné jízdní vlastnosti a pouze slabé náznaky pohodlí. Stručně řečeno, všechno to táhlo maximálně jako stará Croma bez turba a drkotalo to na českých dálničních nerovnostech jako nejubožejší konfekce jménem Octavia. U menších modelů jsem to tak nějak i čekal (marketingem uměle nafouklá bublina), ale S-kláda (ta těsně po Mamutovi) mě doslova zklamala, čekal jsem mnohem víc.
Prostě jsem se nechal od začátku rozmazlit T613 mod. 77 a 88...
"+" Mercedesů: Dává to pérka z puklic (W123); Löbra (autobusy) a taky fešné aftermarketové liťáky, jako moje Exipy model 86
Francouzi dělali šmrncovní auta v 50.-70. letech!!! (Simca, Peugeot, Renault, Citroën) Mají duši, při přiměřené údržbě spolehlivě fungují a dělají člověku radost (prožitek jízdy). Je pravda, že s nástupem elektroniky, vstřikování, automatizované výroby... to šlo všechno do kytek, ale to je jiná kapitola. Mluví se tu (snad) hlavně o klasických vozech.
Sám dávám při volbě pekáčů a tvorbě vlastního úsudku hlavně na:
1. vlastní zkušenost
2. podložené názory důvěryhodných lidí z okolí
...
1159. reklamní kecy servírované médii (tzv. nezávislé testy)
A tak jako člověk hravý a zvídavý jsem si teď na dobu předem jasně ohraničenou (tato zima) koupil po totálně spolehlivém a desetiletími prověřeném uměleckém díle soudruhů z NDR "příšerný" hoblík od italských flákačů. Až ukončím testovací období, rád se podělím o výsledek.