Fólie v dverách

Technické problémy s našimi tatrovkami

Užívateľov profilový obrázok
ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Fólie v dverách

Príspevok od užívateľa ondrej » 09 Dec 2007, 21:36

Sú tam, alebo by aspoň mali byť, pokiaľ ich nejaký nezodpovedný "opravár" nevyhodil ako zbytočnosť - "však tí konštruktéri boli aj tak tupci, že to tam dávali, ale ON vie, že je to tam zbytočné"..
Skoro na každom aute mi nejaké chýbajú. Skúšal som to nahradiť všeličím, zatiaľ som však nenarazil na ideálny materiál. Nemá niekto nejaký osvedčený tip, z čoho by sa to dalo vyrobiť? Tá fólia by mala byť dosť tuhá a pritom odolná voči chemoprénu, rezistinu, mazadlám..
??

Roman Maďar
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 20 Feb 2005, 22:21
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Roman Maďar » 09 Dec 2007, 22:31

skús parozábranovú foliu , používanú v stavebníctve. Lepiť ju môžes slikonovým tmelom, alebo akrilom, či polyuretanom.

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 09 Dec 2007, 23:31

a Chemoprén? musí sa to totiž dať v prípade potreby zase odlepiť a znova nalepiť... chcelo by to vyskúšať, nemáš nejaký zvyšok?

Roman Maďar
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Roman Maďar » 10 Dec 2007, 00:49

Môžeš to samozrejme lepiť aj chemoprénom, ale silikon je jednoduchšídemontáž a montáž je jednoduchá , len strhneš a znovu nalepíš. Kedysi som používaal chemoprén, ale rovnako dobre sa osvedčil silikon a netreba aplikovať na obe spjované strany. Jednoducho nanesieš na miesta , kde to chceš prilepiť , nasadíša pritlačíš foliu a chvílu počkáš. Perozábrana má výhodu oproti obyčajnej folii v tom, že prepúšťa jednostranne, ak ju správne otočíš, tak prepúšťa smerom von a dnu nie.

D.A.
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 09 Jan 2007, 09:35
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa D.A. » 10 Dec 2007, 08:42

Řeč je o T613 nebo T603? Nenarazil jsem na to ani v jediné 613... Fólie znám jenom z Wartburgů.

radek
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Okt 2004, 08:24
Tatry, ktoré vlastním: .........................
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa radek » 10 Dec 2007, 09:18

T613.

Michal B.
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 11 Dec 2006, 13:21
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Michal B. » 10 Dec 2007, 09:38

Jakou fólii Ondřeji myslíš? Tu, která je nalepená na rámu dveří a má chránit čalouněný papundekl před vlhkostí z dveřního prostoru. Pokud ano, pak já ji řeším silnou PE folií, kterou lepím trvale plastickým tmelem (ne elastickým, ten by na PE nedržel). Tmel funguje jako žvýkačka, lepí jako samolepka, kdykoliv potřebuji, lze fólii sundat a opět do tmelu zamáčknout a přilepit. Vzhledem k tomu, že fólie je následně přtisknuta a zajištěna papundeklem, zůstane vždy na svém místě. Jedná se v podstatě jen o "přišpendlení" pro okamžik, kdy je papundekl sejmut. Podle potřeby lze tmel aplikovat buď v housenkách, nebo v bodech. I jen body fólii unesou.

Stevo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 10 Feb 2004, 09:41
Tatry, ktoré vlastním: taka bordova
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Stevo » 10 Dec 2007, 11:56

Je na to specialna bitumenova paska, dost tazko sa ale zhana

ziza
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 12 Máj 2007, 10:56
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ziza » 10 Dec 2007, 13:12

Roman Maďar napísal:...parozábrana.... ak ju správne otočíš, tak prepúšťa smerom von a dnu nie.
Also... kterým směrem by měla být ve dveřích otočená? V žádný tatře ji nemám, ale nalepil bych si jí taky. ať držím partu a krok. :wink:

Zdvořilý dotaz: Romane, ten výfuk až na jaře nebo nemáš v zimě co dělat?

D.A.
Pravidelný diskutujúci
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa D.A. » 10 Dec 2007, 13:27

Zizo, chceš tu vodu shromažďovat v interiéru, nebo tlačit ven? ;-)

Á propos - máš ještě zájem o můj invalidní tlumič na pokusy? Pokud ano, poprosil bych Tě o postoupení fólie pro zástavbu do 1 krátkého vozu (4 dveře). Z Tvého konkrétního dotazu jsem vydedukoval, že pro Tebe není problém stavební fólii opatřit. Zastavil bych se u Tebe v dohledné době některý pracovní den.

Roman Maďar
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Roman Maďar » 10 Dec 2007, 13:29

ziza napísal:
Roman Maďar napísal:...parozábrana.... ak ju správne otočíš, tak prepúšťa smerom von a dnu nie.
Also... kterým směrem by měla být ve dveřích otočená? V žádný tatře ji nemám, ale nalepil bych si jí taky. ať držím partu a krok. :wink:

Zdvořilý dotaz: Romane, ten výfuk až na jaře nebo nemáš v zimě co dělat?
No priznám sa , že momentálne mám čo robiť, takže jar by bola prijatelnejšia

ziza
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 12 Máj 2007, 10:56
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ziza » 11 Dec 2007, 10:13

[quote="D.A."]....jsem vydedukoval, že pro Tebe není problém stavební fólii opatřit...

Zklamu Tě, pro mě je problém asi [/b]všechno. :)
Nejen tu zázračnou folii opatřit (to bych mohl snad i úspěšně zkusit), ale hlavně: jak jí v Mary Loo použít? Mají ty zlotřilé molekuly H2O migrovat od mokrého tapecírunku k absolutně disdifusnímu, na 50° s.z.š. většinou dobře chlazenému plechu dveří - a tam měnit skupenství :roll: , nebo tu napršenou, srdcervoucí kapalinu odvádět přes difusní koženkovou přepážku do interiéru vozu a ... :idea: prostě pak vodní páře otevřít okno? Omlouvám se tedy za večerní absenci a opožděnou reakci. Jsem zaneprázdněn studiem problematiky semipaermabilních membrán, osmósy, dialýzy, jednosměrné difuse a parotěsných zábran a hlásím: již jsem si zopakoval první i druhou větu thermodynamiky. Marně. :cry: Zatím mi to hlava nebere.

Přiznám se, že po Ladisově charitativním činu jsem při sběru velevzácného šrotu poněkud zvolnil tempo, ale charitu neodmítám nikdy žádnou. Je to nezdvořilé a pošetilé. Tak to železo, prosím, ještě nevyhazuj. Já se poptám po té folii. Ale na kafe se zastav kdykoliv budu doma. Budu rád. :wink:

Romane, díky! Přesně za takovou odpověď jsem se modlil. Nějak se mi teď nechce nic... viz níže :)

ladis
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 02 Aug 2006, 18:00
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 11 Dec 2007, 11:12

ziza napísal:Romane, díky! Přesně za takovou odpověď jsem se modlil. Nějak se mi teď nechce nic... viz níže :)
Někdo Ti ukradl signaturu :-)

Polopropustné membrány bych tam netahal, škodofky i citróni si vystačí s něčím co připomíná pláštěnku ve které jsem chodil do školky - takový ten hrubý, nehladký "igelit". Totéž má ve dveřích Simca 1308 i Talbot Horizon. Pokud však někdo touží po dobrém pocitu, nechť se informuje u firmy GORE-TEX ;-)

martin h

Príspevok od užívateľa martin h » 11 Dec 2007, 12:13

Já si vždycky myslel, že ona fólie slouží proti vnikání vlhkosti ze dveří do interiéru. Ať chceme či nikoli, do dveří se vždycky dostane aspoň trochu vody která v ideálním případě odteče otvory ve "vanách" dveří, ale dejme tomu při silném lijáku fólie zabrání kontaktu vody s čalouněním jehož kostra tvořená lisovaným papírem by nemusela vydržet. Záleží na přesnosti doléhání stírací lišty na okno z vnější strany což v případě našich vozů nemusí vyhovovat.

Ohledně získání fólie mě napadlo zkusit nějakou firmu s obalovými materiály, ti mají různé fólie, jenže měrné jednotky počítají "na palety" a získat metráž by byl problém. S tou pláštěnkou má Ladis pravdu, nějaká nejlevnější se v supermarketu sežene snadno. Jo, Goretex, na 4 dveře by stál tolik, co průměrná 613 v solidním stavu :lol:

D.A.
Pravidelný diskutujúci

Príspevok od užívateľa D.A. » 11 Dec 2007, 12:45

No mi se nic shánět nechce, tak jsem zkusil štěstí u Zizy ;-).

>Ziza: Veyfuck samozřejmě platí, o vánočních prázdninách by učitelé mohli být doma (i v pracovní dny), že?

Jak to, Ondreji, Radku a další moudří stařešinové, ve skutečnosti s tou fólií je? Já mám k dispozici jen velmi subjektivní pozorování, ale o její důležitosti přesvědčený nejsem. Na mých autech bez fólií, která (dříve) jezdila celoročně a parkovala výhradně venku se mi ani v jednom případě (4 roky a 7 let takového režimu) žádný tapecírunk vlhkem nezdeformoval. Stav těsnících lišt pod oknem byl vždy průměrný až podprůměrný, odvodňovací otvory ve dnech dveří udržované v průchozím stavu.
Ze všech sad tapecírunků, které jsem, řekněme, měl v rukách (asi 20) byla vlhkem zprohýbaná JEDNA. Bůh ví proč, možná to někomu natvrdo zmoklo...

Naopak u Warťasů, které mají fólie poctivě všecky (tam se na dveřích nic nekazí, tak to asi během 30 let nikdo neotevřel a fólie nevyrval ;-) ) se lze setkat jak s tapecírunky zachovalými, tak i vespod úplně pohnilými (na dobrých, "luftujících", nezkorodovaných dveřích). Fólie je tam z výroby taky jen "naplácnuta", jak to popisujete výše.

Neměla by se tedy náhodou fólie vlepovat na spodním okraji DOVNITŘ, nikoliv VNĚ rámu dveří? Vždyť takto tu případnou vlhkost "stahuje" ke spodní hraně tapecírunku, jako by tam ani žádná fólie nebyla???

Omlouvám se za diletantský dotaz, čekám zasvěcené info. Aby to náhodou nebylo jako s ríšánky.

Štěpán---

Príspevok od užívateľa Štěpán--- » 11 Dec 2007, 13:47

Pokud chcete parozábrany, tak ty se prodávají ve stavebninách po rolích.
Jinak normální igelit se dá koupit v domácích potřebách nebo v papírnictví.

martin h

Príspevok od užívateľa martin h » 11 Dec 2007, 15:39

Tak už nevím, právě jsem si vzpoměl, že při montáži repráků do dveří pažouta Partnera (r.v.1998) jsem taky objevil fólii. Pečlivě přilepenou že ani nešla odtrhnout. A to má místo čalounění plastový dekl na dveřích a okna dobře utěsněná..... sakra, proč tedy?

Hercule Poirot
Záhada tajemné fólie :P

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 23 Jún 2005, 21:48
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-4 (1993)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 11 Dec 2007, 15:48

majú to aj oktávky. Myslím, že to nieje len kvoli vlhkosti, ale aj na utesnenie vnútornného priestoru auta.....

michal heky
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 28 Máj 2004, 22:10
Tatry, ktoré vlastním: T613-3
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa michal heky » 11 Dec 2007, 15:57

U 105ky mně jedna fólie chyběla a zplesnivěl mi pak tapecierung.

ladis
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 02 Aug 2006, 18:00
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 11 Dec 2007, 16:01

MarekK napísal:majú to aj oktávky. Myslím, že to nieje len kvoli vlhkosti, ale aj na utesnenie vnútornného priestoru auta.....
Oktávky to mají hlavně na utěsnění dvěří. Nejlíp se o tom přesvědčíš tak, že fólii demontuješ a pojedeš se projet po mokré silnici ve světlých kalhotech.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných