Zavzdušňování brzd

Technické problémy s našimi tatrovkami

Užívateľov profilový obrázok
Lojzkův vnuk
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2006, 13:20
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Lojzkův vnuk » 09 Nov 2007, 09:33

Vůz škoda 1000 MB měl všechny brzdy bubnové, s nástupem vozu Škoda 100 a vyšší začaly na předních kolech kotouče, vzadu bubny. Až na soutěžní vozy, které měly i všechny 4 kotoučové.

D.A.
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 09 Jan 2007, 09:35
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa D.A. » 09 Nov 2007, 09:37

110ka má bubny jen vzadu, tedy aspoň ta moje. Problém s brzdami jsem na tomhle autě bohužel ještě neřešil, ale fakt nevím, kde ještě by se mohl přisávat vzduch.
Připomínáš mi Adama. Ten prý na své bájné hundrtce taky brzdy zásadně neřešil.

Luboš
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 09 Nov 2007, 12:41

Prostě problémy nejsou, tak co bych měl řešit? Auto brzdí skvěle (na ten typ), vizuální kontrola OK, hadice jsou dávané nové a kapalina je tam také pár měsíců. Fakt nevím, ani kde by mohla být oblast těchto problémů.

Michal B.
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 11 Dec 2006, 13:21
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Michal B. » 09 Nov 2007, 19:11

No, bylo zde vyjmenováno několik míst a asi nebude od věci, když vám situaci přiblížím popisem, jak jsem postupoval :
Uvažoval jsem o stejných jmenovaných místech jako vy s tím, že jsem je začal řešit v pořadí pravděpodobnosti na základě logických principů možných příčin. Po kontrole nádobky a zjištění, že hladina není kleslá, jsem jako první uvrhl v podezření hlavní brzdový válec. Jsou-li jeho manžety opotřebené, stává se, že při vratném pohybu, kdy poklesne tlak podporující roztažení a těsnost manžet, již není přitisknutí manžet dostatečné a dojde k nasátí vzduchu kolem první (bližší k pedálu) manžety. Místo zůstává suché, protože při záběru jde píst s manžetou proti tlaku a manžeta se roztažením dotěsňuje. Navíc jsem si uvědomoval, že stářím a kilometrovým proběhem mají manžety nárok. Neměl jsem pochybnosti, a tak jsem věřil, že za chvíli je hotovo a zase bude pokoj. Když jsem ale válec rozhodil, podíval se na stav manžet, přestal jsem věřit, že jsem se trefil. Manžety ani plochy válce nejevily opotřebení, které jsem očekával. Všechny pryžové díly jsem sice stejnak už vyměnil, ale v žádaný úspěch jsem nedoufal. Následovalo odvzdušnění a potvrdilo se brzké zavzdušnění. Řekl jsem si, co teď ? Když by se vzduch nasával netěsností někde za výtlakem z válce, musela by se přeci netěsnost projevit i únikem kapaliny. Je přeci logické, že když při poklesu tlaku proniká vzduch jedním směrem dovnitř, musí druhým směrem ven při zvýšeném tlaku pronikat kapalina. Obešel jsem proto všechna kola (mimochodem, Š100-110 mají vpředu kotouče, vzadu bubny, na první pohled totožné s Š105-120), prohledl jsem kompletně rozvody, jestli někde nejsou děravé a prohledl jsem oba brzdové spínače. Všude bylo sucho bez náznaku vlhnutí. Na jednu stranu jsem byl rád, že se nemusím zdržovat a špinit s opravou dalších částí, na druhou stranu mi bylo jasné, že jsem stále na mrtvém bodě bez výsledku. Zaměřil jsem tedy pozornost na hadice spojující nádobku a hlavní válec. Zeleně opředené originály byly kvůli prosakování již dávno nahrazené hadicemi na benzín. Bohužel i tyto benzínové hadice mi lehce rosily (na fóru jsme to již jednou rozebírali, že ač benzinové hadice jsou pro toto použití prodejci často doporučovány - speciální pro toto použití prý nejsou, některé vlhnou a některé ne). Protože rosení nikdy nezpůsobovalo pokles hladiny v nádobce ani zavzdušňování brzd, přiměla mě moje nepřekonatelná lenost podpořená vědomím, že je těžké předem určit nevlhnoucí hadice, k mávnutí rukou a léta bylo tak auto provozovano. Proč by také měly tyto hadice způsobovat zavzdušňování. Pokud se do hadic dostane vzduch, měl by vzhledem k vyspádování jít vždy nahoru do nádobky. Navíc, pokud nemá brzdový okruh za hlavním válcem někde netěsnost, není ani důvod, aby si válec nasával obsah hadic. Ale protože jsem fakt nevěděl, kde sakra to zavzdušňování vzniká, koupil jsem nové a vyměnil jsem je. Ovlivněn teorií i praxí z jejich provozování jsem nechtěl věřit, že to pomůže, ale říkal jsem si, že alespoň možná natrefím na hadice, které nebudou vlhnout, a tím zároveň vyloučím na 100% jejich vliv. Se suchými hadicemi přeci jenom vypadá auto míň zanedbaně. Hned po výměně jsem se pustil opět to odvzdušňování, zlost a otrávenost mě vyhecovala již k časovým rekordům. Auto jsem navíc nutně potřeboval také použít. Plánovaná cesta byla krátká (jen pár kilometrů), a tak jsem zkusil s krátkým a tvrdým krokem pedálu vyrazit. Bohužel jsem se vracel s dojížděním na ruční brzdu. Zas jeden, který ohrožoval ostatní !!! Naštěstí ruční brzda chodí ukázkově. No jo, ale co teď, co dál ??? Kde pokračovat ??? Začal jsem pochybovat sám nad sebou, všechny úvahy a provedené postupy jsem si v hlavě znovu probíral, jestli jsem někde neudělal chybu. Na žádnou chybu jsem nepřišel, ale napadla mě stopa vedoucí k příčině.

A teď typujte dál, kde byl ten zakopanej pes.

Jerry
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 17 Aug 2006, 07:29
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-3 r.v. 1988
Tatra 805 r.v. 1957
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Jerry » 10 Nov 2007, 01:41

To už mi přijde pouze na vadnou kapalinu, kde je voda... Ta se odpaří a vznikají bubliny... A to se při běžnym dobržďování ani neohřeje na kritickou hodnotu. :?

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 10 Nov 2007, 09:29

U Škody 110 by som sa pri opakovanom zavzdušňovaní brzového systému pozrel na hlavný valec a na zadné kolesové valčeky. A najprv by som menil manžety asi u nich, hlavný valec až potom, vrátane kontroly/výmeny ventilu zbytkového tlaku zadného okruhu.
Táto závada však u T613 nepripadá v úvahu...

Tatra 75
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 05 Sep 2005, 18:32
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tatra 75 » 10 Nov 2007, 21:38

To že sa vymenily gumičky v hlavnom válci ešte nič neznamená . Mal som podobný problém a navine bol hlavný brzdový válec. Jeho poškodenie nie je vidieť volným okom. :D

Tatra 75
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tatra 75 » 10 Nov 2007, 21:41

Ešte som zabudol ,ktorý okruch prestane brzdiť ?

Michal B.
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Michal B. » 11 Nov 2007, 10:29

Zavzdušňoval se zadní okruh a to i s novou kapalinou.

Tatra 75
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tatra 75 » 11 Nov 2007, 12:14

Vymeniť HVB a keď nepomôže tak zad. válčeky

Luboš
Pravidelný diskutujúci
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 11 Nov 2007, 15:57

Michal B. napísal:Zavzdušňoval se zadní okruh a to i s novou kapalinou.
Není tam stejná hliníková rozbočná kostka jako na tatře? Je pravda, že postupem častu podléhá zvětrávání, ale jak ta by mohla propouštět vzduch a nepropouštět kapalinu, to nevím.

Jiná souvislost s T mě tedy opravdu nenapadá...

Michal B.
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Michal B. » 19 Nov 2007, 17:22

Pánové omlouvám se, ale dřív jsem se k dalšímu příspěvku nedostal. Měli jste alespoň dost času na typování, ale vidím, že jste se daleko nedostali. Nedivím se, také bych se bez další stopy dál nedostal. Jen jsem si myslel, jestli jste se náhodou už někdo se stejnou závadou nesetkal, a tudíž by další nápověda nebyla nutná.

Vidím, že ne, takže popojedem dál:

Zjistil jsem, že mi nesvítí brzdová světla. Banalita. Stačilo vyměnit pojistku a brzdovky zase vesele svítily. Ale po určité době opět ne.

Takže teď už snad bude jasná příčina zavzdušňování každému.

Jerry
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 17 Aug 2006, 07:29
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-3 r.v. 1988
Tatra 805 r.v. 1957
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Jerry » 19 Nov 2007, 18:45

To chceš říct, že měl spínač svod a tím se ohřívala kapalina a dělaly se bubliny? To by se Ti ale musela vybíjet baterka... nebo ten svod se vytvořil až po sešlápnutí pedálu??

Michal B.
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Michal B. » 19 Nov 2007, 20:45

100 bodů pro Jerryho.

Brzdový spínač fungoval jako rychlovarná konvice.

Tuto funkci zastával pouze v sepnutém stavu při sešlápnutí pedálu. V tomto režimu způsoboval proudovou zátěž kolísající kolem 10A. To přesně odpovídalo hraniční hodnotě pojistky, pojistka proto nějakou dobu uměla vždy odolávat, ale po určité době, zejména při delším sešlápnutí pedálu, nevydržela. Když jsem poprvé zjistil, že nesvítí brzdy pro přerušenou pojistku, vyměnil jsem ji a nezahajoval ještě pátrací akce po příčině. Jedno přerušení pojistky není ještě 100% důvod, že není něco v pořádku a kolikrát ji stačí vyměnit a je klid. Když se ale přerušila podruhé, začal jsem mít dobré tušení, v čem je konečně příčina zavzdušňování. Vybalil jsem multimetr a začal proměřovat. Hodnota odběru kolísala kolem 10A a po určité době nastal opět konec další pojistky. Sáhnul jsem na spínače a spínač pro zadní okruh byl rozpálený.

Je to moje již druhá špatná zkušenost s tlakovými spínači, které začaly mít svod. Ta první byla jiná, spínač začal mít svod trvalý bez sešlápnutí pedálu a to tak malý, že se v krátké době nedal shledat, ale po několika dnech byla baterka totálně vyždímaná.
Kromě svodů v těchto dvou případech jsem se setkal ještě s dvěma spínači, které zase vůbec nespínaly. Takže mohu jen potvrdit správnost rad, které se na fóru již několikrát objevily, pryč s tlakovými spínači.

Luboš
Pravidelný diskutujúci
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 19 Nov 2007, 21:12

To mi neříkej, že tu pomalou škodovku je potřeba tolik brzdit, aby se stihla zvařit kapalina? :shock: Opravdu je to jediná příčina?

Michal B.
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Michal B. » 19 Nov 2007, 21:59

Skutečně to byla jediná příčina a s rychlostí a brzděním auta vůbec nesouvisela.

Honza. S
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 11 Dec 2007, 18:02
Tatry, ktoré vlastním: Už mám doma pouze elektrocentrálu s motorem T603
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Honza. S » 26 Dec 2007, 00:10

Repase brzdových válců, valců spojky a pod, dělá fa.
Repase brzdových a spojkových válců a prasátek, vhodné pro starší typy jako např Aro M461 a pod. Přijde díl jak nový. Petr Fiegr Stříbrná 9 Jablonec nad Nisou 466 02 tel 602 857 852
Prílohy
válečky.jpg

Honza. S
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 11 Dec 2007, 18:02
Tatry, ktoré vlastním: Už mám doma pouze elektrocentrálu s motorem T603
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Honza. S » 26 Dec 2007, 00:12

Brzdové hadičky vyrábí dle vzoru:
Dle vzorku vyrobí brzdové hadičky. Hadička s zalisovanými koncovkami délky 400mm cena cca 80 - 100 Kč. Ing. Jaroslav Gottfried - Garance
Za Humny 216 Slavičín - Hrádek na Vlárské dráze 763 21 tel. 577341010
emajl. jaroslav.gottfried@volny.cz

Napísať odpoveď
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných