Nastavenie regulačného ventilu predohrevu vzduchu

Technické problémy s našimi tatrovkami

Užívateľov profilový obrázok
MarekK
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 23 Jún 2005, 21:48
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-4 (1993)
Kontaktovať užívateľa:

Nastavenie regulačného ventilu predohrevu vzduchu

Príspevok od užívateľa MarekK » 20 Sep 2006, 22:09

Aké máte nato triky? ako to robíte od oka? ...
...ortutový manometer nemám :wink:
Prílohy
ventil.JPG

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 21 Sep 2006, 08:24

Od oka, spravidla ale nie je treba do toho zasahovať počas celej životnosti auta - ak hadičky tesnia, ľahko sa funkcia overí - pri odpojení jedného konca za chodu nie úplne zohriateho motora sa klapka v ústí sania do filtra zodvihne. U studeného motora musí byť úplne dolu, potom postupne sa dvíha. U zohriateho motora musí byť klapka úplne hore. Samozrejme na to má vplyv aj teplota vzduchu.
Iba na prvej Tatre sa mi stalo, že som tou regulačnou skrutkou trocha menil predpätie toho oceľového perka, lebo sa mi zdalo, že to slabo predohrieva...

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 21 Sep 2006, 16:33

ved práve, teplota vzduchu cca 23°C a klapka zavretá -> saje teplý vzduch od výfuku.....prešpáral som ihlou tú trubičku čo je na sacom potrubí, a odftedy je to furt zavreté...doftedy to fakčilo.... pozná sa to akurát na maximálke :oops:.. a časom aj sluchom :wink: ... ked dám preč ten nastavovací šróbek tak je to OK = klapka otvorená pre studený vzduch...

radek
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Okt 2004, 08:24
Tatry, ktoré vlastním: .........................
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa radek » 21 Sep 2006, 22:18

Já už si to nepamatuju, neb už dost let tu klapku vůbec nepotřebuju a je jí s sebou vozím, ale mám za to, že má udržovat teplotu sacího vzduchu na 40 st.C, takže by i klidně při 23 ještě mohla být zavřená.... :?:

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 22 Sep 2006, 06:46

jo po jazde z brna 150kou je to zavreté,.... to sa mi nevidí!

Honzík
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

field@seznam.cz

Príspevok od užívateľa Honzík » 04 Okt 2006, 16:40

Není problém jsem z Pr tak se můžem domluvit.Nebo vyměna kus za kus 100kč.[/b]

juhas fero
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Regulačná klapka predohrevu vzduchu

Príspevok od užívateľa juhas fero » 02 Nov 2006, 10:58

Neviem kto ako ale logika vecí hovorí, že čím je teplejší vzduch vchádzajúci do karburátorov, tým sa lepšie a rýchlejšie odparí palivo. A teda aj práca motora a pravidelný chod a jeho výkon sú na tom setsakramentsky závislé. V príručke to len aby sa nepovedalo tak to napísali. Táto klapka je prvá vec, ktorá na tatrovkách musí 100 % fungovať. Akonáhle naskočí motor klapka sa musí!!! nadvihnúť aby od zohriatého výfukového potrubia nasal teplý vzduch a nasal ho do karburátorov. Iba takto je zabezpečené, že benzín sa vyparí bezozbytku a chod motora aj po zaťažení je rovnomerný, bez skákania a samozrejme veľkej spotreby. Skontrolujte tesnosti prírub, skontrolujte, či nie je poškodená gumová membrána ventilu ( to je v tom kovovom kryte nad telesom krytu čističa vzduchu) a skontrolujte tesnosť hadičiek. Ak to nebude fungovať, vymeňte ho albo dajte to opraviť tomu kto sa tomu rozumie. Jedna z gumičiek ide aj do telesa motora a to cez dýzu, ktorá reguluje množstvo vzduchu od podtlaku. Táto niesmie byť zanesená a ak by bola je potrebné ju prečistiť. Používa sa na ňu 12 kľúč. Nezabúdajte ani na vzduchový filter. Čím je špinavší tým viacej zožerie motor paliva a nezabezpečí požadované zmiešavacie pomery pre palivo a vzduch. Tým sa nedosiahne optimálne zloženie paliva a motor si ide ako sme mu vytvorili podmienky.

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 07 Jún 2005, 22:34
Tatry, ktoré vlastním: Prechodne bez auta...
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 09 Nov 2006, 00:45

Vysvetlite mi prosim toto :

Vela ludi hovori, ze je to dolezite mat privod tepleho vzduchu do karburatorov.
Rozmyslal som, ake by to bolo dat na kazdy karburator K&N filter. (Kvoli zvuku, a mozno tych 0,1% viac vykonu :) alebo tak)
Original krabica na filter a origo filter by isli prec, cize ziaden predohrev.
Ked som mal BMW320i 1988, cize striekacku, kazdy tvrdil, ze nasavaci vzduch aby bol cim chladnejsi. Tym viac vykonu atd.
Je to naozaj tak opacne pri karburatoroch ??
Musim povedat, ze v lete som robil nastavenia na volnobehu a tak, cize som sa presiel asi 20 km bez vzduchoveho filtru. Ludia, to auto tak brutalne znelo :twisted: A zda sa mi ze lepsie tahalo. Ale bolo pomerne teplo vonku ca. 20 stupnov.

Tak co, je to uplne blby napad dat tam K&N ? A zbavit sa predohrevu ?? Ake nasledky tym dostanem ?

palooo

Príspevok od užívateľa palooo » 09 Nov 2006, 07:25

Ked je moc vzduch moc teplý tak sa ho do valca nasaje menej a aj mälo chladí váloec.Ked je moc studený tak je to ako uvidol nadomnou fero j.
Preto by to malo byť nastavené tak akurát.presnú teplotu teraz z hlavy neviem.Je to v príručke.

tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 09 Nov 2006, 08:18

Ano je to ako napisal Palo, kedze urcita hmotnost tepleho vzduchu ma vacsi objem ako u studeneho a motor vzdy nasaje rovnaky objem vzduhu. A nam ide o to, dostat do valca co najviac kyslika. No a kedze studeny ma mensi objem, mozem dostat do valca vacsiu hmotnost vzduhu a tym aj kysliku. Dalej je to snad jasne. Donekonecna teda zvysovat teplotu nejde.

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 09 Nov 2006, 08:36

stastnytatrovak - bez vzduchoveho filtru nejazdi - ani tych 20 km nie, inak mozes byt zakratko nestastnytatrovak s vybehanym motorom,
volnobeh sa nastavuje na mieste, netreba pritom jazdit. Ten filter tam nie je na paradu.
Ak pouzijes iny druh vzduchoveho filtra, ako ten, s ktorym je motor otypovany a vynechas predohrev vzduchu, s najvacsou pravdepodobnostou sa ti zhorsi spravanie sa motora vo faze zahrievania, co v lete nemusi byt velmi citit, ale pri chladnejsom pocasi (odhadujem pod 15°C) urcite ano.
Ak sa ti zda, ze terajsi filter citelne znizuje vykon motora, skus vymenit filtracnu vlozku.
Zalezi hlavne na tom, k akemu ucelu auto mas. Ak na jazdenie, nechaj ho tak, ako je. Ak vsak pred spolahlivo fungujucim autom uprednostnujes rozne pokusy a upravy pre svoju zabavu a auto mas pre tento ucel - vyskusaj ine filtre, karburatory, atd... Musis vsak ratat aj s moznym negativnym dopadom, hlavne, ak velmi neovladas teoriu motorovych vozidiel...

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 09 Nov 2006, 16:34

Dakujem vsetkym za vysvetlenia :)
:arrow: Ondrej, a co tak mat vyladene A spolahlive auto ? ;) Vsak aj to sa da... Alebo Tatra ma vsetko vyriesene 100 % ? Aj ked za komunizmu nebolo vsetko dostat tak jak by to malo byt ? :oops:
Ale chapem Tvoju pointu.

Luboš
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 09 Nov 2006, 17:01

Pokud jezdíš 20 km bez filtru, tak si o nějaké 100% spolehlivnosti nech už navždy jenom zdát. S takovýmto přístupem nemáš ani nejmenší šanci na tom autě něco s úspěchem systematicky vylepšovat. :roll:

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 09 Nov 2006, 17:08

Luboš napísal:Pokud jezdíš 20 km bez filtru, tak si o nějaké 100% spolehlivnosti nech už navždy jenom zdát. S takovýmto přístupem nemáš ani nejmenší šanci na tom autě něco s úspěchem systematicky vylepšovat. :roll:
Ale no, Lubos... Tatra zije a dycha, a nejde mi od tej doby nijako horsie...

Palo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 16 Dec 2004, 17:46
Tatry, ktoré vlastním: ---
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 09 Nov 2006, 17:27

20 km bez filtra nie je vela.Pri takých tisíc kilometroch by sa to mohlo začať prejaviť.Videl som stroj ktorý spravil 40 motohodin bez vzduch.filtra v prašnom prostredí (ktoré sám vytváral) pri ktorom mmusela mať obsluha respirátor než stratil výkon.Motor bol úplne nový dodaný bez filtra.

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 09 Nov 2006, 18:00

Luboš napísal:Pokud jezdíš 20 km bez filtru, tak si o nějaké 100% spolehlivnosti nech už navždy jenom zdát. S takovýmto přístupem nemáš ani nejmenší šanci na tom autě něco s úspěchem systematicky vylepšovat. :roll:
Ale no, Lubos... Tatra zije a dycha, a nejde mi od tej doby nijako horsie...

Luboš
Pravidelný diskutujúci
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 09 Nov 2006, 18:10

To ale neznamená, že se to na ní nijak neprojevilo. Po tobě bych určitě auto kupovat nechtěl... :P

Jak se bude chovat tvůj motor s odpojeným předehřevem není problém si vyzkušet, stačí odpojit jedinou hadičku.

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 09 Nov 2006, 18:26

Lubos, nehovor take veci, ani zo srandy... :( Ja si svoju Tatru velmi vazim, a opatrujem ju tak velmi, ako mi financie a vedomosti dovolia. Pozor na to ! Nikdy nejazdim nad 3.000 otacok za chladna, neberiem zatacky divo atd...
Toto je moja (zatial) jedina frajerka, kedze babu teraz nemam, takze opatrujem ju ako oko v hlave ;)

stastnytatrovak
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa stastnytatrovak » 09 Nov 2006, 18:27

A bez predohrevu, to sa da vyskusat, no jasne. To mas pravdu. Lenze ja (mozno naivne) rozmyslam, ci by nesalalo teplo z motora hore ku K&N filtrom, ak by tam take sedeli.

Luboš
Pravidelný diskutujúci
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 09 Nov 2006, 19:43

Jak vlastně ty K&N fitry vypadají?

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných