Natural 98 v 613-3

Technické problémy s našimi tatrovkami

Užívateľov profilový obrázok
MarekK
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 23 Jún 2005, 21:48
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-4 (1993)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 19 Sep 2007, 20:33

:wink: .............vela zdaru, a držím palce ............. :wink:

ladis
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 02 Aug 2006, 18:00
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 20 Sep 2007, 09:51

Ondrej doufám, že to dobře dopadne a mezitím napíšu pár řádek.

Výše jsem tvrdil pouze to, že šíření plamene ve válci má vždy charakter deflagrace a nikoliv detonace. Pokud je směs dobře promísená, shoří předmíseným plamenem - čelo plamene je velmi tenká (několik desetin milimetru) vrstva a ta rozděluje směs na dvě oblasti; před čelem plamene čerstvá náplň a za ním reakční produkty. Čelo plamene se pohybuje podzvukovou rychlostí. Pokud během expanzního (v horším případě kompresního) zdvihu dojde ke vzniku podmínek umožňujících vznícení, ať už v části objemu, v jeho několika různých částech nebo v objemu celém, čas hoření se pochopitelně zkrátí. Přepočítaná rychlost šíření plamene od místa zážehu, zapalovací svíčky, může dosáhnout extrémních hodnot. V případě, že by se podařilo vznítit směs v celém objemu současně, bude tato rychlost nekonečná. To však nic nemění na tom, že pohyb čela plamene, má charakter deflagrace, ačkoliv děj jako celek se jeví býti detonací. Proto považuji užití termínu "detonační spalovaní" za nepřesné, neboť zcela nevystihuje podstatu.

Disclaimer: autor textu výše se teorií spalovacích motorů nijak nezabývá a dokonce by si přál, aby byly nahrazeny lepším druhem pohonu. Případné chyby budou zcela jistě podrobeny kritickému zkoumání :-)

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 20 Sep 2007, 19:09

Ladis:
Prílohy
obr3.jpg
obr2.jpg
obr 001.jpg

ladis
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 20 Sep 2007, 19:59

A kurňa, to je ovšem v přímém rozporu s Matějovským, Automobilová paliva. Ten to jistě taky nemá ze své hlavy a více zdrojů, kde jsem četl o deflagračním pohybu čela plamene odkazuje ke Combustion and Flames (Borghi, Destriau), kteroužto knihu, jakož i Fuels and Engines (Guibert), jsem ráno objednal. Doba doručení 10 dní :-). Uvidíme co tam bude...

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 20 Sep 2007, 21:50

ja neviem či to tých 10 dní vydržím.... a pojdem pre tie knihy do vedeckej knihovny... :twisted:

Eda
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 30 Máj 2004, 00:41
Tatry, ktoré vlastním: T613 Elektronic ´93
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Eda » 21 Sep 2007, 00:38

no Ldais super, staci kupovat stavu treba u shell nebo benzina. tam neni 95 okt. 92,1 :twisted:

Luboš
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 21 Sep 2007, 00:58

Edo, já nevím jak na Ostravsku, ale tady zaváží Shellky i Benziny úplně stejné cisterny úplně stejnou šťávou jako kdejakou pumpu v JZD.

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 21 Sep 2007, 06:51

tak už som "PO veľkom tresku", a vidím, že zatiaľ sa debata celkom zaujímavo rozvíja,
ladis - som zvedavý, čo sa v tých knihách dočítaš - daj potom čím skôr vedieť. Je dobré porovnávať informácie z viacerých zdrojov, lebo nikto nie je neomylný a nedá sa preto vychádzať z axiómy - "toto bolo napísané tam a tam, a preto to musí byť pravda".

ladis
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 21 Sep 2007, 10:35

No vida, tak to dobře dopadlo.
Z tohoto axiomu tu snad nikdo nevychází, ne? :-). Právě proto, že jsem to četl ve více knihách jsem si byl celkem jistý. Což mi připomnělo text v jedné výzkumné zprávě ČKD, kde se píše: "Protože častým přepisováním informací z jedné publikace do druhé ..., je nutné od těchto informací odhlédnout a odvodit potřebné vztahy znovu, přímo z Maxwellových rovnic". Následuje několik desítek stran zajímavého čtení.
Knihu Combustion and Flames uvádí v seznamu literatury snad každá novější kniha nebo výzkumná zpráva, kterou jsem v poslední době četl. Doufám, že mě ty knížky moc nezklamou, mohlo místo nich být nové čiré sklo ;-)
Marek, jestli půjdeš do knihovny, zkus se podíívat po Beroun, S., Blažek, J., Scholz, C.: Parametry hoření motorových paliv ve válci pístových spalovacích motorů. (Zborník prednášok 6. Medzinárodného sympózia Motorové palivá 2004).
No a nakonec, Vladimír Matějovský ještě žije, do ústavu Paliv a Maziv taky není daleko, tak bych se ho třeba mohl zeptat, kde to vzal :-)

MarekK
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 21 Sep 2007, 16:40

....v tej knihe čo som tu citoval to odvádzajú tiež od piky cez schredingera až po Z........ ale ja som tam našiel pár chýb, a to mám len vysokú...... okrem iného je určená aj pre matematikov....

Napísať odpoveď
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných