Mazanie na T613

Technické problémy s našimi tatrovkami

Napísať odpoveď [phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Užívateľov profilový obrázok
tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Mazanie na T613

Príspevok od užívateľa tomas » 22 Jún 2004, 20:11

Nevie niekto, ako je spraveny system mazania na T613?
To, ze je olejove cerpadlo a tlak oleja a je plnoprietokove cistenie oleja to ma nezaujima.

Pocul som, ze pokial motor nieje vylagrovany (myslene dostatocny tlak oleja) je cez nejaky ventil tlaceny prebytocny olej do chladica oleja. Ale ak tlak oleja poklesne (stary motor - velke vole) tak toho oleja cez chladic tolko nejde a je vyssia teplota oleja. Zevraj stare motory maju vyssiu teplotu oleja koli tomuto.

Kedze som motor zatial rozobraty nemal, tak by ma zaujimalo, ci to nieje nejaka hlupost.

Neregistrovaný
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 23 Jún 2004, 09:52

hloupa otazka. kdyz se divam na schema mazani? http://aek4470.finalnet.cz/serviska/jpg/012.jpg tak je to jasne ne?

tomas
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 23 Jún 2004, 13:52

Kto si?
Neviem síce čo je na tej otázke také hlúpe, ale dik za link. Zabudol som, že je to v tej príručke. A ako na to pozeram, vyzerá to tak, ako som napísal :D

Jirka
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Jirka » 30 Jún 2004, 09:08

Tím si právě nejsem tak jistý. Není náhodou regulační ventil 4 ovládaný na základě teploty oleje a ne jeho tlaku?

Palo

Príspevok od užívateľa Palo » 30 Jún 2004, 16:18

Tiež myslím.Skôr sa starým motorom hreje olej kvôli zasranému chladiču alebo únikom plynov zo spalovacích priestorov alebo neviem.

tomas
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 30 Jún 2004, 23:44

Chlapi, kde je napisane, ze ten ventil je zavisly od teploty. Ja tam vidim len regulacny ventil. Ci ten ventil funguje od teploty, alebo tlaku by ma celkom zaujimalo.
Ked je vylagrovane olejove cerpadlo nasledkom coho je nizsi tlak oleja a tym vyssia teplota oleja som si nevymyslel. To mi rozpraval jeden tatrovak. Co je na tom pravdy by som rad zistil.

Palo

Príspevok od užívateľa Palo » 01 Júl 2004, 06:01

Je tam ešte regulačný ventil tlaku aby silný tlak nezničil niektoré tesnené časti alebo chladič a iné slabé miesta.Ked má motor vylágrované čerpadlo čo si neviem predstaviť a ostatné časti tak tak že ventil je zavretý a aj napriek tomu je malý tlak tak taký motor sa už môže kludne prehrievať (aspoň sa vymedzia vôle :) )

Fero

Príspevok od užívateľa Fero » 01 Júl 2004, 09:41

Ten ventil co mysli Tomas je zavisly od teploty a nie od tlaku. Bola by to pekna blbost keby pri nizsom tlaku nepustil nejaky ventil olej do chladica :roll:

Honzík

Príspevok od užívateľa Honzík » 14 Dec 2004, 17:35

Ten ventil je součástí řízení teploty oleje a uvnitř neho je termostat oleje: Kde vlivem teploty pouští více čí méně oleje skrz chladič.

Neregistrovaný

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 18 Jan 2005, 10:02

To že sa vplyvom nízkeho tlaku motor môže prehrievať je pravda, ale potom by bolo hlúpe netlačiť olej cez chladič! Ten ventil je naozaj obyčajný termostat :!: lenže tento "vydarený" termostat sa dosť často zadre vo svojom vedení. Toto zadretie spôsobujú karbonické časti v motorovom oleji keď ho buď dlho nevymeníte alebo používate nevhodný, ako tieto čiastočky vznikajú teraz písať nejdem. Čiže treba občas tento "termostat" vybrať a všetko vyčistiť.

Skúsenosti s motorom t613 ale ukazujú že olejové čerpadlo toho vydrží dosť, ono je to aj kôli tomu že sa konštruovalo v dobe kaď sa u nás vo veľkom nepoužívali plnoprietokové filtre ale obtokové a teda v Tatre nič nenechali na na náhodu a vo výpočtoch boli týmto ovplyvnený. Nakoniec predimenzovanosť mazania môžeme čiastočne vydieť aj na výmennej lehote olejovej vložky, ktorá je 20 000 km narozdiel od starších olejov(používaných v tej dobe) 10 000 km. Samozrejme že dnešné oleje tam vydržia dlhšie a zachovajú si svoje vlastnosti mazacie, detergentné, antikorózne, oxidicky stále a ďalšie dlhšie teda výmena olej. f. a oleja sa dá pomerne dobre zosúladiť nehovoriac o tom že tieto oleje sú pre motor ďaleko vhodnejšie z hľadiska ekonomického a hlavne jeho životnosti!
Keď som dorobil dipl. práce ktoré sme mali s kamarátom na témy mazivá a palivá(robili sme ich spoločne lebo boli v niektorých základoch rovnaké a aj nás obe témy zaujímali) tak som zistil, že ak je prevodový olej už asi na "špici" vývoja, potom motorový je len v plienkach. Takže tvrdenia že "mne stačí toto" sú zlé lebo ešte stále nič nestačí, a názory že "mne to tam robilo zle" sú len subjektívne a naozaj nesprávne. Samozrejme že treba dodržať určité minimálne požiadavky výrobcu ale ich prekonanie smerom k lepšiemu nieje vôbec na škodu ba naopak.

Pozn.: Tvrdenia že moderné oleje sú riedke sú ÚPLNE mylné :!: Ale to by bolo na dlho :)

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných