TATRA MTX V8

Čo jednému chýba, iný môže mať...
Užívateľov profilový obrázok
Thomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 08 Dec 2004, 23:07
Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Thomas » 14 Jan 2005, 19:04

viz. vlákno přístrojová deska T613 rv.69,příspěvek ze 07. 01. 2005 17:19 a těsně následující

Ambiciózní tajemníček
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Ambiciózní tajemníček » 14 Jan 2005, 19:51

Normálně portáál nečtu, ale když mne Mirek sem odkázal, tak jsem sem nahlédl a koukám zajímavé téma, chtěl jsem vědět, jestli třeba taky mezi vás něco neprosáklo z těch probíhajících jednání s oním pánem, co se vším utekl za kopečky. No a když vidím, že někdo to zoufale zkusil (asi to, pravda, nebylo tak zoufalé, když se chytil někdo, kdo o tom fakt něco ví), tak jsem si řekl, hochu, přihřeješ si něco své ambiciózní polívčičky, třeba Tě pak taky budou považovat za kápo jako Etienna nebo Luboše. A nebo alespoň některým ukážu, že vesmír, kterému panují, je setsakra konečný.
No, chlapci, berte to tak, že nevím samozřejmě nic, jen jsem zkusil trapně klopýtat ve šlépějích velkého Cygama a skupiny mínus.
Kdyby přece jen v některé kulaté červené dušičce hlodalo semínko pochybností, pak vás mohu ujisit, že onen pán není z těch, co by si neuvědomovali, co mají. Naopak, je to jeden z těch, co naivně věří, že to má obrovskou cenu. A tuto víru hned tak neopustí, což lze soudit třeba podle toho, jak dlouho už je ticho po pěšině. Částka, kterou si představuje, by možná mohl zaplatit někdo, kdo by byl majitelem všech vyrobených kusů modéélu pětadevadesát a naráz všechna ta auta výhodně prodal.

Luboš
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 14 Jan 2005, 20:08

Ale nezaplatil, k čemu by mu to bylo dneska? Ten projekt měl určitou naději na úspěch v dobách, kdy se v Příboře montovaly šestsettřináctky ve stakusových sériích a dala se ze sériových aut využít většina součástkové základny a mnoho kompletních agregátů. Dnes tato výhoda téměř padla...

Neregistrovaný
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 17 Jan 2005, 21:33

Caute pani, vidim, ze moja legenda neumrela...bolo mi referovane od kamarata....
Noooo, tak co s tou MTX kou?, to fakt tu nie je nikto kto by mi mohol dat aspon nejake to echo, na koho sa obratit keby som mal zaujem o nejake informacie, aby som sa dostal aspon k pribliznym planom a mohol skusit ju aspon priblizne napodobnit, ked sa mi asi nepodari, zohnat vsetko potrebne na to aby sa mi podarilo ju "vyrobit" ako sa slusi a patri....
Ti, ktori ma poznaju vedia ake mam umysly s motorom E1/I......
Biturbo.....
Motor je uz uchladeny len potrebuje, krajsiu kasnu, v ramci ktorej by tie
otvory na privod chladiaceho vzduchu nevyzerali tak *o*otsky.
odhadovany vykon cca 270 PS, 450 Nm....
na klasickej T613 to robilo brutality typu 0-100 za 6,2 s...
V max, odhadom /ciferniky nestihaju.../ cca 265...

Noooo, a v MTXke ktora bola o 400 kg lahsia a ovela aerodynamickejsia...................................................................................................................... :shock:

Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 09 Feb 2004, 21:46
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 17 Jan 2005, 21:40

Na ktorej klasickej Tatre prosím? S akým konkrétnym motorom?

265 km/h to ale znamená vytočiť 4-tý kvalt na 6000 otáčok za minútu... hmm... s pôvodným časovaním, no mám ten strach

Luboš
Pravidelný diskutujúci
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 17 Jan 2005, 22:11

Biturbo už je překonné, co takhle triturbo? :lol:

Chapman

Príspevok od užívateľa Chapman » 17 Jan 2005, 23:26

Mojžo: Čo sa ti nepáči na 265km/h? Na dvojke 170,a hneď máš BA-ZA za 60min... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :!:

Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 17 Jan 2005, 23:54

Aha takže na jednotke tak 100, na dvojke 170, na trojke tak 220 a na štvorke tak 265

To máme na jednotke 9000 za minútu, na dvojke 8500, na trojke 6500 a štvorku... tam už dáme motoru oddýchnuť, to už natočíme len na 6000 za minútu.

Pohoda, to všetko pri vzduchom chladenom 3,5L preplňovanom 2x turbom, s uvarenými medziventilovými mostíkmi a navyše superostrým závodníckym časovaním. Alebo to má variabilné časovanie a to mäkké časovanie pri 6000 preskočí a chytí to druhý dych?

Ja už nerozumiem. To by som si dal vysvetliť

Koštofka takéto wecy faktže. Také pred spaním pekné čítanie

Chapman

Príspevok od užívateľa Chapman » 17 Jan 2005, 23:58

A keď zoženieš 5-rýchlostku,tak budeš mať 265km/h a režim Economi.
A keď budeš dobrý,zajtra ti poviem tú o Snehulienke...

Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 18 Jan 2005, 00:02

5-kvaltík na 613-kach má prvý a posledný kvaltík narovnako, synku, len tote dnukajšie prevody sú také... hustejšie.

Čo to znamená? Gdó má Pjééťkvált, ten je huustýýý jak cyp

Neregistrovaný

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 18 Jan 2005, 12:38

Menšie úpravy: 3-ojka 220 km/h je asi 6300 ot. a 4-ka 265 asi 5700 ot., na 5 kvalte je zhodný len piaty prev. st.

Čo sa týka toho "mostíka" a chadenia tak som si všimol že je tu dosť nepravdy ale aj pravdy, podľa toho ako sa na to dívame.

Pravda je to že klasický motor t613 s jeho doterajším spôsobom umiestnenia vo vozidle teda aj s jeho "chladením" nieje absolútne vhodný na preplňovanie a tobôž už motory s klímou ktorá je brzdou pre chladiaci vzduch. Na takýchto motoroch je problém aj s nepatrným zvýšením výkonu.

ALE nieje to nemožné veď nakoniec niekedy v druhej polovici 20. storočia boli motory PORSCHE preplňované!(príklad: kolo 5000 ccm, 12 válcov, kolo 800 kW. vychádza to asi 420 ccm na válec a Tatra má 440 ccm) a čo sa týka mostíka tak to bolo ešte horšie :!:
Lenže tento motor mal oproti T613 nejednu výhodu.
Tie hlavné boli:

a) Prívod chladiaceho vzduchu- na Tatre čím idete rýchlejšie tým väčší aerodynamický "tunel" vzniká za autom, teda na strane nasávacích rebier vzniká podtlak vplyvom jazdy a mal by tam byť pretlak(samozrejme že nie paradajkový :) ) prečo, to je asi jasné. Potom z toho vyplýva že čím ideme rýchlejšie tým menej vzduchu má motor na chladenie

b) Odvetranie motorového priestoru- na Tatre nieje odvádzané sálavé teplo ani teplý vzduch, ktorý vstupuje do motorového priestoru pod tlakom (vyvolaným ventilátorom) cez otvory na sviečky. Tento vzduch má asi 130 st. celzia a ventilátor ho používa opäť na chladenie.

c) Ohrievanie vzduchu- od plechu nad výfukom

d) Nasávanie vzduchu- do sania je tiež problém ako v bode b.) takýto hohúci vzduch úplne ohreje palivo ktoré sa úplne odparí ešte skôr ako vstúpi do válca, čo by sa zdalo ako dobré ale len čiastočne lebo palivo sa má odparovať aj vo valci aby bol motor chladený tzv. vnútorným chladením od čerstvej zmesy (problém mostíka by nebol keby bola zmes studená a čiastočne neodparená).
Taktiež sa zmes ohrieva od sacieho potrubia, ktoré ako už vieme "nieje" chladené vzduchom ale "ohrievané" ako aj celý motor T613

e) Zlý odvod teplého vzduchu spod motora teda zo strany kde vstupuje do atmosféry.

f) Nevhodný tvar (alebo umiestnenie) olejového chladiča ktorý vytvára turbulencie a posledné válce sú ešte slabšie "chladené" ako prvé (ak zanedbáme tlakový spád medzi valcami)

Pozn.: Ďalšie vecci ako umiestnenie ventilátora, podtlakové verzus pretlakové chladenie a iné sú bezpredmetné lebo Tatra to aj tak nemá.

Ak by sa všetky tieto negatívne vplyvy odstránili viem si predstaviť turbo na T613 samozrejme s medzichladičom stlačeného vzduchu. Takýto motor by určite fungoval s parametrami na dnešnej úrovni.

Otázky pevnosti a časovania sú druhá vec, ktoré môžeme prebrať inikedy ale teraz bola reč o preplňovaní.

D.A.

Príspevok od užívateľa D.A. » 18 Jan 2005, 13:49

Začínám se obávat - tajemníček dokáže vyvolávat duchy.

Tominec
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 21:30
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tominec » 18 Jan 2005, 16:53

Anonymný:

a) Prívod chladiaceho vzduchu- na Tatre čím idete rýchlejšie tým väčší aerodynamický "tunel" vzniká za autom, teda na strane nasávacích rebier vzniká podtlak vplyvom jazdy a mal by tam byť pretlak(samozrejme že nie paradajkový Smile ) prečo, to je asi jasné. Potom z toho vyplýva že čím ideme rýchlejšie tým menej vzduchu má motor na chladenie

...to znamená výhodnější by bylo u T613 umístit vstupní otvory chladícího vzduchu dozadu za střechu nebo z boku za C sloupky, jak je to řešeno u T77 až T 600 :?:

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 18 Jan 2005, 16:55

Tominec - a ty to citované tvrdenie berieš vážne? :shock:

Tominec
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 21:30
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Tominec » 18 Jan 2005, 17:01

Ondrej:
Zatím ne, ale však právě proto se ptám :wink:

Luboš
Pravidelný diskutujúci
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 18 Jan 2005, 19:59

Máš pravdu, otázku pevnosti necháme raději stranou. Kdo si tipne, co při 9000 ot/min na tom motoru rupne nejdříve? :lol:

radek
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Okt 2004, 08:24
Tatry, ktoré vlastním: .........................
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa radek » 18 Jan 2005, 20:33

Tak mě napadá, když má ten motor T613 dle "powera a spol." tolik až absurdních nedostatků, proč si prostě tito lidé ke svým vysoce teoretickým anti-technickým popravám (pardon, úpravám) raději nekoupí někde na vrakáči osmiválec z Audi, kde už je to všechno vyřešené (má velmi zajímavý objem, biturbo to má taky, výkon i točák nepoměrně lepší, není chlazen horkým vzduchem vedeným od svíček,.......)?????

enrique

Príspevok od užívateľa enrique » 19 Jan 2005, 08:56

Tým Power a spol si myslel asi aj mňa tak super :) ... nerád by som bol v spolku "Leštiči a spol" :D . Ale všimol som si že je viacej takých ako mi len to nehovoria na hlas ale dá sa to vyčítať z príspevkov :!: takže som rád že náš spolok je väčší aj keď len ako sa hovorí tieňový :)

Ten článok bol celkom pekný a pravdivý. A to že bol pravdivý mi hovorí to že proti nemu vlastne nemáte čo použiť, len nejaké sem tam bezvýznamné otázočky.

D.A.

Príspevok od užívateľa D.A. » 19 Jan 2005, 09:04

enrique, mrkni na web TKB, jedno z nejdelších vláken. Tam se asi šedá kůra mozková vyčerpala a tady se nechce opakovat.

René

Príspevok od užívateľa René » 19 Jan 2005, 09:52

Ja som to čítal ale so sivou kôrou to nemalo nič spoločné. To bolo len rozprávanie o niečom o čom tí ľudia mali povrchné informácie!!!!!!!
Alebo to niekde počuli a chceli byť zaujímaví a to nemá so sivou kôrou naozaj nič spoločné, to dokáže aj papagáj.

PS: Veď o prehrievaní klasického motora nikto nepochybuje!!!!!!!!!!!!

PS2: Power tu písal niečo o tom že už to máme urobené a funguje to, asi niekto nečítal. Dokonca to funguje super takže teraz je rad na zháňaní kovanej ojnice do 500 Nm a ventilových pružín do 8000 ot...... ale Bordovský asi bude niečo vedieť, čo myslíš :wink:

PS3: A ten motor sa neprehrieva lebo je uchladený až až a ani nedetonuje lebo má dve sviečky na válec! (Teplota hlavy=180 st. celzia za normálu a 260 st. celzia za brutalít ale kôli slabím veciam to nevytáčame. My sme to len chceli urobiť)

Takže Pa Pa a lešti si puklice :)

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní