polarita baterie a dynamo
-
vašek kvasnička
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
polarita baterie a dynamo
Tak dneska jsem měl den! Když jsem před půl rokem koupil 20 let starou suchou baterii 6V z vojenského výprodeje, měl jsem pocit dobrého kaufu! Nalil jsem ji a nabil a dobíjel a používal na startování, ale protože jsem zatím před technickou a nikam moc jsem nejezdil, tak auto zatajilo, že má zřejmě zásadní problém - totiž, že ta stará baterka je přepolovaná! Když jsem totiž autem v sobotu trochu jezdil, dynamo a cívka se tak zahřály, že by se na tom daly smažit řízky. Napřed jsem si myslel, že mám chybně nastavené výstupní napětí k nabíjení baterie. Měl jsem tam 7,5V, což je celkem v pořádku, jenže baterka dávala podle multimetru na plus polu (minus) - 6,45V a všechen proud z dynama se měnil v teplo. Hrůza! O možném přepolování baterie a jejím nabití s opačnou polaritou ví málo motoristů. Na té staré baterce z vojenského skladu to nebylo jasně označené a já jsem si naběhl, nabil ji opačně. Než mi tohle dokleplo, prohodil jsem kabely na vývodu z dynama a dělal další testy - pak mě napadla ta baterka= protože se nikdy nedobila ani při krátkých testačních jízdách nebo při volnoběhu v garáži... Tak jsem se svěřil se svou hloupostí a možná to někomu pomůže se jí příště nedopustit. VK

-
Tomek
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
to je teda pekna ptakovina, elektrony prece pri vybijeni tecou od katody k anode, a at chces nebo ne obe elektrody jsou z jineho materialu, jedna musi byt oxidacni a druha redukcni... takze co pises je blabol... proste ses prehlid a zapojil ji naopak... neni mozne baterku "nabit naopak". viz treba clanek zde: (wewewe).akuinfo.cz/index.php?id=16
- ziza
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 12 Máj 2007, 10:56
- Kontaktovať užívateľa:
Nooo...až tak ú p l n á ptákovina to není.Tomek napísal:to je teda pekna ptakovina....,... neni mozne baterku "nabit naopak". ....
V pravěku elektrotechniky obsahovaly Pb akumulátory skutečně jen holé Pb desky a kyselinu sírovou a formovaly se shora naznačeným způsobem.
Vnitřní konstrukce Pb akumulátorů se záhy po jejich objevu ovšem dost změnila: "desky" jsou mřížovité a "olovo" obsahuje i antimon aj a té prapůvodní reakce se již prakticky (naštěstí) nezúčastňuje. Okénka mřížek jsou z výroby vyplněna PbO na katodě a Pb3O4 na anodě. To dnešní "olovo" v deskách se v akumulátorech pro elchemickou reakci nevyužívá a slouží hlavně jako mechanický nosič té "aktivní hmoty" a pro odvod potenciálu.
Ovšem - při vší snaze - nedokážu si představit proces, který by dokázal aktivní hmotu v současném olověném akumulátoru "přepólovat" tak, aby jím pak šlo nastartovat auto. Ale... co já vím?
-
kvasnička
baterie
Tak dnes mi kolega tatrovák zavolal, že odborníci z blízké Akumy mi radí, abych takto postiženou baterii vybil až do nuly,a pak ji znovu nabil s obrácenou polaritou. Mělo by se to prý udělat nabíječkou, která je bez automatických regulačních prvků, které by tomu zabránily. Napadá někoho jiného něco jiného?
- RADEK613
- Pravidelný diskutujúci
- Dátum registrácie: 09 Máj 2007, 19:15
- Tatry, ktoré vlastním: Nemám Tatru/nechcem uviesť, akú Tatru mám
- Kontaktovať užívateľa:
Já bateriim nerozumím jak to vevnitř funguje ale jeden zážitek ze včerejška byl jsem u kamaráda,ten si sehnal padesát let starou ČEZETU v nálezovém stavu.baterie byla vybitá tak ji dolil a dal nabíjet ořímo na motorce,asi za pul hodky sem se ho ptal jestli má na kostře napojenej + že to starý motorky měly on s údivem že to ještě neslišel zjistil že ne.tak to hnedka odpojil,ale co se nestalo,ona se normálně nabyla že se motorka dala nastartovat

-
ondrej.
V jednej múdrej knižke o akumulátoroch som o prepólovaní čítal, že ak k nemu dôjde u nového akumulátoru, nastáva dosť vážne nevratné poškodenie spôsobené predovšetkým mechanickými vplyvmi - vačší objem +elektród, čo spôsobí deformáciu základovej olovenej mriežky, držiacej aktívnu hmotu. Takýto akumulátor nikdy nenabehne na plnú kapacitu a bude mať výrazne menšiu životnosť. V žiadnom prípade sa však už nemá preformovávať obrátene, lebo je veľmi vysoké riziko (=skoro istota) uvoľnenia aktívnej hmoty z mriežok elektród s následným vnútorným skratom a znehodnotením akumulátora. Preto by som to v žiadnom prípade nepreformátovával. A ten pracovník akumy by zaslúžil poza uši..
-
vašek kvasnička
polarita
No kdybych mohl vzít zpět svůj začáteční příspěvek, rád bych to udělal. Žádná baterie nebyla přepólovaná, bylo to jen moje nesmyslné vysvětlení. Španě jsem zapojil dynamo do relé, to je celé. Omlouvám se, že jsem s tím otravoval... 
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných