Vôla ventilov

Technické problémy s našimi tatrovkami

Užívateľov profilový obrázok
Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 09 Feb 2004, 21:46
Kontaktovať užívateľa:

Vôla ventilov

Príspevok od užívateľa Mojžo » 27 Júl 2004, 13:00

Chlapi zdravím.

Mám taký problém, čo ma trápi už odkedy Tatru mám. Musím nastavovať ventily stále za 1500-2000 km.
Niekedy mi to až tak nevadilo, ale teraz keď jazdím fakt stovky kilometrov, mi nastavovanie ventilov zaberá dosť voľného času.

Je to normálne?

Luboš
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 28 Júl 2004, 00:19

Já ani návod k obsluze to za normální nepovažujeme. Nejezdíš náhodou na zázračný benzín? :lol:

Fero
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Fero » 28 Júl 2004, 09:40

Hmm....vidim to na vahadla, alebo ti zerie vacky. Mas volu na vsetkych ventiloch?

Neregistrovaný
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 28 Júl 2004, 10:41

Na všetkých ventiloch.
Jazdím na 98 oktánov

tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 28 Júl 2004, 19:52

Ja mám podobnú skúsenosť. Mám taký dojem, že to bude niečo ako píše Fero. Keď som auto kúpil, bolo vcelku tiché, len občas sa jedno vahadlo ozvalo (ak bol studený motor). Teraz je tých hlasitých vahadiel viac. Musím aj dosť často štelovať tie ventily.
Čím by to mohlo byť ma vážne zaujíma. Odborníci, kde ste?

Fero

Príspevok od užívateľa Fero » 29 Júl 2004, 08:47

Vrstva tvrdokovu z vahadiel a/alebo vaciek sa pomaly ale iste odrala, a teraz sa to derie viac a viac..... treba povyberat vahadla a pozriet vacky, a osuchane/poskrabane vymenit.
Ale sa to lahko pise :-)

ondrej
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Máj 2004, 11:05
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ondrej » 29 Júl 2004, 14:54

tiež to môže byť spôsobené nadmerným zaklepávaním ventilov do sediel u motorov neprispôsobených na bezolovnatý benzín, pokiaľ sa naň jazdí bez ochranných prísad

Fero

Príspevok od užívateľa Fero » 29 Júl 2004, 16:01

Keby sa ale zaklepavali sedla ventilov, tak by sa vole praveze vymedzili. Ked pojde ventil hlbsie do sedla, cize vyssie k vacke tak bude tlacit aj vahadlo viacej do vacky. Klepat by to neklepalo viacej, ale vysledny efekt by bol ten isty.

Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 29 Júl 2004, 17:01

Lejem tam aditívum OMV. Lejem ho tam dokonca trocha viac a nikdy nevynechám.
Žeby nebolo vhodné?

tomas
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 01 Jún 2004, 23:06
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa tomas » 29 Júl 2004, 17:27

Ja tiez lejem aditivum, teraz OMV. Aj ked obcas zabudnem, nasledujuce tankovanie ho ale vzdy nalejem. Hmm... to bude asi tym opotrebovanim nejakej casti rozvodoveho systemu. Nabuduce skusim vybrat tie vahadla. Minule som si vsimol, ze nejaky palec na vacke (viacerych) nebol taky leskly ako ine a ked som prstom skusal, bol ako keby drsnejsi. Bola to ta cast palca, ktora otvara ventil, cize akoby som to nazval na nabeznej strane.

Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 29 Júl 2004, 17:56

Tak...

dnes som sa s tým hral, pozeral som ako sú na tom vačkové hriadele - vačky sú pekné, nemajú nejaký drsný, zničený povrch, akurát na 8-mom valci na výfukovom ventile (kde mi obvykle stále najviac narastie vôla) mám na vačkovom hriadeli takú hnusnú ryhu a ten je trocha drsnejší ako ostatné.

Šalenota

Fero

Príspevok od užívateľa Fero » 30 Júl 2004, 08:51

Jojo, vyfukove vacky su na tom vzdy najhorsie.... Moje su tiez doskrkane trosken, ale mam nahradu, a dalsich par km vydrzia fpohode.

Neregistrovaný

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 18 Jan 2005, 09:13

Ak sú vačky pekné potom to nemôže byť tým že by z nich ubúdalo ale to už vieme ak sú pekné aj trecie plochy na vahadlách tak to je to isté (pozn. ak by začalo z niktorého z nich ubúdať tak by to išlo MOC rýchlo dolu vodou), takže chyba je inde.
Keď raz jeden kamarát nastavoval ventily lebo sa mu nechcelo čakať na mňa tak mi s veľkou radosťou oznámil že sa mu to podarilo z čoho som bol rád lebo sa to konečne naučil sám ale nemohol som tušiť že napriek všetkej snahe a kôli jeho obavám slabo dotiahol protimatky na skrutke vahadiel. On ich dotiahol v skutočnosti dosť silno keď mi to potom ukazoval ale stále to bolo málo. Toho doťahovania sa naozaj netreba báť lebo tie skrutky sú na každom motore na to prispôssobené a treba použiť 14-tku očkovú a čo najdlhšiu. Ešte taká poznámka: keď je motor studený tak tá vôľa tam je a na bobrom motore to tiež nieje počuť keď včka narazí na vahadlo :!: A to by bolo k vôli ventilov!

Lenže správnou vôľou ventilov sa klepanie na trvalo neodstráni :!:
Totižto klepkanie vytvára miska na vrchu ventilovej pružiny, ktorá naráža na spodnú stranu vahadla a zistíš to tak(keď je už klepanie moc silné)
že na jeho spodku je vydratý pásik od tejto misky. Táto chyba vzniká vtedy keď si pri montáži ventilových pružín nedáte pozor na to ako vkladáte zámky a miska je po montáži voči stopke ventilu moc vysunutá(čiže ventil je "utopený"). Potom pri práci rozvodu musí druhý dosadací koniec vahadla klesnúť moc hlboko a dotýka sa misky :idea:
Druhý problém je aj to zarezávanieventilov do sediel vplyvom nesprávne alebo žiadneho použitia prísady :!: Totiž podobný efekt nastane aj teraz len s tým rozdielom že miska je v správnej polohe ale ventil je stále vyššie vzhľadom na jeho druhú dosadaciu plochu, čiže vahadlo sa nakláňa moc do hora a touto zmenou uhlu sa začne vahadlo zase dotýkať misky ventilu čo počujeme ako nepríjemný ale "neškodný" zvuk.

K prísadám:
Československé motory mali sedlá z iného materiálu ako motory v zahraničí(hlavne Škoda) a ten toho veľa nevydržal. Niekto tu písal o VÚRUP, tak ak máš možnosť dostať sa k odborným článkom(vychádza taký časopis) tak sa dočítaš že na naše motory bola vyvinutá prísada iná("lepšia") ktorá sa volá ANABEX a môžete ho kúpiť na SLOVNAFT-kách.

pozn.: Taký prvý príznak zarezávania ventilov do sediel(čiže vôľa sa znižuje a ventil je málinko vždy otvorený) je že motor má až moc TICHÝ chod oproti bežnému motoru. Samozrejme čiastočné zníženie výkonu a zvýšenie spotreby(nieje to až také očividné).

radek
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 29 Okt 2004, 08:24
Tatry, ktoré vlastním: .........................
Tatra 613 "all in one"
Tatra 613-4 CH
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa radek » 18 Jan 2005, 13:57

Anonymný : ne že bych chtěl být zase hnusnej :wink: , ale s prominutím zaměnit při kompletaci motorových hlav hladké klínky sacích ventilů s drážkovanými klínky výfukových, to chce Cooperfielda!!!! :D Ta elementární chyba při neodborném skládání hlav totiž nepramení ze záměny klínků, ale ze záměny misek ventilových pružin! Ač jsou totiž misky na první pohled stejné, každá z nich (míněno sací a výfuková pochopitelně) má vnitřní kužel pro klínky opracovaný na jiný rozměr, sice o malinko, ale přece.

Neregistrovaný

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 18 Jan 2005, 14:24

To je pravda.

Ja som to ale nerozpisoval lebo mi nešlo o toto ale o vysvetlenie tej závady.

Len keby sa niekomu pomiešali tak si treba všimnúť ako hlboko je ventil.

D.P..

Príspevok od užívateľa D.P.. » 27 Jan 2005, 11:54

Len pre poriadok, ten anonym som bol ja.

Palo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 16 Dec 2004, 17:46
Tatry, ktoré vlastním: ---
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 27 Jan 2005, 12:07

to je vidno

D.P.

Príspevok od užívateľa D.P. » 27 Jan 2005, 14:12

...ešte raz a umrem od smiechu!

Palo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 16 Dec 2004, 17:46
Tatry, ktoré vlastním: ---
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 27 Jan 2005, 14:42

to je vidno

Stevo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 10 Feb 2004, 09:41
Tatry, ktoré vlastním: taka bordova
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Stevo » 27 Jan 2005, 14:43

A umrel... :twisted:

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 17 neregistrovaných