Vyhadzovanie jednotky

Technické problémy s našimi tatrovkami

Užívateľov profilový obrázok
Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 09 Feb 2004, 21:46
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 16 Jan 2005, 22:29

Presne o tie piliny mi ide.

Nielen u nových áut, už u takej starej Omegy je v prevodovke a v diferáku doživotná náplň

Luboš
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 27 Máj 2004, 11:30
Tatry, ktoré vlastním: :::::::::::::::::::::::::
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 16 Jan 2005, 22:44

Ale to nemá žádný vliv na stárnutí oleje, tím se jen zvyšuje životnost té převodovky.

Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 16 Jan 2005, 22:49

No a to snáď má zmysel meniť olej nie?

Luboš
Pravidelný diskutujúci
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 16 Jan 2005, 22:54

No má, ale jen po těch 50 000 km! Po dvou letech, když se s tím párkrát projedeš, je ten olej jako nový a je nesmysl ho měnit. Ty kovové piliny se uvolňují jen při provozu, nejvíce asi při řazení. Když auto stojí, nic se neděje. :P

Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 16 Jan 2005, 22:58

No to mi je jasné že pri provozu kua prevodovka sa nerozpadáva na častice keď stojí.

A to že 2 roky to som napísal že si nie som istý kua snáď nie?!

Bratu s Tebou diskutovať to mi pripomína takého jedného známeho. Tiež má prirodzenú vlastnosť vŕtať do ludí

carlos
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 14 Okt 2004, 17:35
Tatry, ktoré vlastním: nechcem uviesť, akú Tatru mám
Kontaktovať užívateľa:

-

Príspevok od užívateľa carlos » 16 Jan 2005, 23:00

tribologia sa nazýva ten vedný odbor čo sa týmto zaoberá 8) inak vypuštacia skrutka má niekedy magnet/na 613 som takú dával ,aj do rozvodovky/

Luboš
Pravidelný diskutujúci
1953 - T805
1975 - T2-603
1977 - T613
1981 - T613-2
1982 - T613-2
1987 - T613-3
1991 - T613-3
1991 - T613-4
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Luboš » 16 Jan 2005, 23:02

Mojzo napísal:Olej sa má meniť v prevodovke každých 50 000, dopočul som sa už aj o veci ako 50 000 alebo 2 roky. Tie 2 roky no môže byť, olej predsa len starne
:roll:

D.A.
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa D.A. » 17 Jan 2005, 08:57

>Luboš: To je toho, znám warťasy, které mají i doživotní náplň brzdovky :twisted: .

Sedo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 02 Júl 2004, 16:11
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Sedo » 17 Jan 2005, 09:07

Teraz som dotelefonoval s Abrahamom: treba rozobrat prevodovku a vymenit synchron na jednotke. Robota na cely den. Cena 4500,- :( No pekne. Co mi poradite, mam si to nechat urobit, alebo mam nadalej jazdit s tym, ze mi to bude vyhadzovat? Lebo ono sa s tym da, len ked pustim plyn tak to vyhodi. Co sa eventuelne moze stat, ked to nedam opravit? Mozem napr. vylamat kolecko?

pepan

Príspevok od užívateľa pepan » 17 Jan 2005, 09:27

a co prodat tatru? Pro kazdeho neni souzená. Nemuzou to vypadavaní jednotky delat vymlacene silentbloky. Při prudkem pridaní nebo ubrání plynu se hnací agregat pohne více nez je vule na řazení a je to. Ale tem co hned rozebíraji převodovku bez demontáže motoru to skoro preju. Ale pokud vím tak 70-120-170 jsou povolené rychlosti, tak proč obcas "nespálit saze". Jinak pokud vetsinou jezdis pod 3000otaček, nezlob se, potrebuješ nasrat na ruce a tatru zabavit. :lol: :lol:

Sedo
Pravidelný diskutujúci

Príspevok od užívateľa Sedo » 17 Jan 2005, 09:28

Pepan hm? :shock: On hovoril o synchrone. Ja sa v tom nevyznam.
A to som sa chcel opytat, pri akych otackach mam preradovat z jednotky az po styrku. Taka jazda normalka, nie nejake rally?

Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 17 Jan 2005, 12:02

No napríklad ja si radím podľa nálady, dakedy jazdím 1000 až 2000, keď som líný radiť tak na dvojke jazdím cez pol mesta od 1000 do 4500... no ako príde.

Skôr motoru vadia nízke ako vysoké otáčky. Navyše tomu motoru, teda každému, to z neho až cítiť ako sa pri tých 3000-4000 dobre cíti. A ten zvuk... no mňamka.

Ale inak sa držím okolo tých 1500 až 2500. Samozrejme pri predbiehaní pokojne 5500

Neregistrovaný

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 17 Jan 2005, 14:29

Olej v prevodovke používaním až tak markantne nestárne ale každý olej starne tým že je vystavený poveternostným vplyvom. Takže ak sa budete nachádzať v oblasti s klimatickými pomienkami ktoré sa nebudú meniť a budú okolo 20 st. Celzia, normálny tlak a nízka vlhkosť potom ten olej vydrží aj desať rokov ale keď sa mení mráz a 30st., vlhkosť je od 30% do 80% potom je tá životnosť naozaj len 2 roky.
Teda názov starnutie nieje až tak presný a odborníci ho neradi používajú ale ide vlastne o degradáciu oleja vplyvom prostredia!
ALE tej prevodovke sa nič nestane keď tam bude aj tých 10 rokov lebo opotrebenie prevodovky vplyvom takto starého oleja bude omnoho pomalšie ako opotrebenie motora aj s najvhodnejším olejom.

To že si pár krát vytočil 1 na 70 nieje dôvod toho vypadávania lebo keď tam už rýchlosť je tak sa so synchrónom a jeho clonením nič nedeje a toto je práve dôvod toho vypadávania - pokazené clonenie, ktoré sa dá vymeniť aj keď je motor nahodený lebo prevodovku nebude nikto vyberať ale rozoberie ju zo strany kde do nej vstupuje radiaca páka :idea:

Čo sa týka jazdy na 1500-2000 je to v poriadku ak sa nechystáte zrýchľovať alebo inak zvýšiť zaťaženie motora(napr. náhle stúpanie, kopec) ale ak áno tak potom je to katastrofa pre motor lebo pri každom pracovnom zdvihu sa piest naklápa v osi čapu čím pomaly ale isto tvorí vo valci ovalitu a samozrejme na pieste sa to prejaví v opačnou ovalitou, tým vznikajú "piliny" či už hliníkové alebo železné.
Ďalšia katastrofa je že je nízky tlak v mazaciuom okruhu čo k opotrebeniu valcov tiež prispieva ALE omnoho viac opotrebeniu valivých ložísk(meria sa to množstvom medených častíc v mot oleji). Paradoxne krúžkom to vôbec nevadí lebo čím sú ot. nižšie tým pomalšie sa opotrebúvajú.

Ale pri vysokých ot. sa naklápanie piesta až tak moc neprejavuje (treba si to predstaviť tak že keď pôjdete so "smirgľom" po nejakom povrchu bude sa menej zadrhávať pri rýchlom posuve ako pri malom) aj tlak je vyšší (aj keď regulovaný) a dokonca je tu splnená aj posledná a najmarkantnejšia podmienka hydrodynamického trenia a to je vzájomná relatívna rýchlosť mazacích miest (čím je vyššia tým dochádza akoby k "nadľahčovaniu hriadeľa v ložisku")

Takže jazda "v otáčkach"(v súvislosti s mazaním platí aj pre ot. nepovolené výrobcom) je pre motor z hľadiska jeho životnosti 1000 krát výhodnejšia ako jazda pri nízkych ot. POD ZÁŤAŽOU.
treba si všimnúť aj krivku mernej spotreby paliva - takže zlému mazaniu pomáha aj zvýšené množstvo paliva ktoré sa nestihne úplne odpariť(samozrejme že pri "výbuchu" už zhorí) a zmazáva olejový film zo stien valcov ako pri jazde na sytiči okrem iného ale to už je iná téma. :)
A pri nízkych otáčkach sa toho do určitej miery moc neušetrí (graf mernej spotreby platí LEN pri MAXIMÁLNOM výkone, na určenie momentálnej spotreby slúži graf tzv. "celkovej charakteristiky motora") lebo pri nízkych ot. pod záťažou môže byť väčšia spotreba ako pri zvýšených s omnoho nižšou záťažou(to som spomenul len preto ak chodíte na tých 1500 kôli spotrebe. Ako hovorím, vporiadku ale bez záťaže potom sa aj tá spotreba prejaví!)

Čo sa týka preradenia, tak každá prevodovka sa konštruuje na ot. maximálneho krútiaceho momentu(tí čo majú strojárske školy to iste vedia) ale ako hovorím závisí to od zaťaženia ale teraz aj od miery spomalenia vozidla napr. v kopci aby sa nestalo že kým zaradíte vám rýchlosť významne klesne a potom už preradenie na vyšší prev. st. nabude mať opodstatnenie.

Neregistrovaný

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 17 Jan 2005, 14:45

Ešte by som spomenul že výrobca udáva max. ot. z dôvodu možného poškodenia motora vplyvov odstredivých síl posúvnych častí motora a z dôvodu dimenzovania ventilových pružín na určité max. ot. keby boli dimenz. na vyššie ot potom by boli tuhšie a mechanické odpory by boli veľké čo závodným vozidlám nevadí lebo prírastok výkonu je omnoho väčší, tiež to súvisí s časovaním ventilov a plnením valcov pri vysokých ot.(nieje efektívne sa tam pohybovať ak nieje zabezpečený vyšší stupeň plnenia valca). Ak by niektorí mysleli na rezonančné alebo kritické otáčky tak to s touto témou nasúvisí lebo tie bývajú pomerne často pod max. povolenými ot. a súvisí to s tým aby sa náhodou neobjavili v pásme prevádzkových otáčok.

Sedo
Pravidelný diskutujúci

Príspevok od užívateľa Sedo » 17 Jan 2005, 16:53

Anonymny congratulation, uff uplne vycerpavajuca odpoved :) No pekne. Takze odteraz sa budem drzat trochu vyssich otacok ako doteraz. Bo niekedy pocujem aj detonacie vo valcoch, co je asi na figu :(

Takze v mojej prevodovke treba vymenit synchron prveho rychlostneho stupna. Da sa to aj bez vybratia motora von. Creva z prevodovky idu vybrat aj bez vybratia motora. Ak by niekto mal, potreboval by som synchron jednotky - to kolecko.

Ma niekto na predaj?

Neregistrovaný

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 17 Jan 2005, 17:28

Mě to dělal Žigul na 2,při ubrání plynu-brždění motorem.Dělaj to pojišťovací-vymezovací podložky.Pěkně drahá záležitost.

Bratia Mitríkovci

Príspevok od užívateľa Bratia Mitríkovci » 17 Jan 2005, 20:46

Ohľadne vybratia prevodovky bez motora: prevodovka sa nedá vybrať, pretože sa nedajú povoliť prichytné šruby. Jedine ak by ste vyrezali pod zadnými sedadlami otvor. Možno sa dá rozobrať tá predná časť, a skontrolovať prevody. S tou tyčou riadenia to môže byť tiež. Pána Abraháma doporučujeme, on to spraví.
A na jednotke to ide i 80km/h :o

Marek

Príspevok od užívateľa Marek » 17 Jan 2005, 20:57

Ako radíte s 5-kvaltom?(karburátor) Ja to tam "sadím" už pri cca 1750ot/min(no skor 1800 :D ) ide to ako normálny 4-kvalt pri 2000ot/min. Ale ked potočím 1-ku a dvojku a trojku je to o dost lepšiešie ako ten 4-kvalt.
Ked som tam mal iný motor tak tiež vyhadzoval dvojku (pod plynom). Výmenou motora je to zas OK, takže to mohlo byt v nastavení radiacich tyčí, silenblokoch...

Neregistrovaný

Príspevok od užívateľa Neregistrovaný » 17 Jan 2005, 21:10

Keď sa dostanem ku skeneru tak ti pošlem ťahový diagram 5 kvaltu a 4 kvaltu a tam všetko uvidíš.

Anonym s tým dlhým príspevkom.

Eda
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 30 Máj 2004, 00:41
Tatry, ktoré vlastním: T613 Elektronic ´93
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Eda » 18 Jan 2005, 01:01

Mě vyskakuje na 5° převodovce s 1 dolů k sobě dvojka. Je to problém obvyklý, nepříjemný, ale najel jsem s tím asi 50 000 a zatím se to nijak nezhoršuje.

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných