Motor E - vzduchový filtr

Technické problémy s našimi tatrovkami

Palo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 16 Dec 2004, 17:46
Tatry, ktoré vlastním: ---
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 06 Nov 2006, 19:21

ondrej napísal:čadík - podtlaková regulácia predstihu zapaľovania sa využíva pri malých zaťaženiach motora, kedy motor pracuje s veľmi zlou objemovou účinnnosťou a spravidla aj s chudobnou zmesou, takže je horenie je pomalšie, ako pri vyšších zaťaženiach.
Podtlak sa sníma zásadne až za škrtiacou klapkou, ktorá vlastne svojou funkciou spôsobuje jeho vznik. Pri vyšších zaťaženiach (otvoreniach klapiek) sa podtlak v tomto mieste úmerne znižuje a postupne vyraďuje podtlakovú reguláciu z činnosti.
Ondrej nie je to všetko skôr naopak?
Podla mňa je odoberaný podtlak pred škrtiacov klapkou.Aj aby s chudobnou zmesou s pomalím horením bol predstih nižší a nevznikaly samozápaly.A pri vyšších zaťaženiach (otvoreniach klapiek) sa predstih zvyšoval?

Nechcem rýpať ale v poslednom čaes sa dosť nudím a mám potrebu na všetko tu na TP reagovať tak ako Luboš.Pokial je to inak rád si nechám poopraviť pohlad na túto vec.

ladis
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 02 Aug 2006, 18:00
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 06 Nov 2006, 19:42

"Za škrtící klapkou" se uvažuje ve směru nasávané směsi, tedy mezi škrtící klapkou a sacím ventilem.

Palo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 06 Nov 2006, 20:06

Ano ladis presme ako hovoríš v smere prudenia zmesy.Ale ja si myslím že je to pred, čiže medzi difuzorom komory a klapkou.Teda nad klapkou.

ladis
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 07 Nov 2006, 00:23

Dobrá, kde je za klapkou tedy chápeš... A teď si zkus vysvětlit, jak by ten podtlak před klapkou vzniknul (ne, že by to tady už nebylo vysvětleno). Ono jedno krátké zamyšlení kolikrát vydá za tisíc slov :-D

Palo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 07 Nov 2006, 06:45

Podtlak vznikne pri otváraní klapky.Keby nie ako naznačuješ tak by karburátor fungoval len na volnobeh.

Užívateľov profilový obrázok
Mojžo
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 09 Feb 2004, 21:46
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Mojžo » 07 Nov 2006, 07:35

Inak povedané - karburátor by nekarburátoroval

ladis
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 07 Nov 2006, 13:01

Pánové, doporučuji vám jednoduchý pokus. Budete k němu potřebovat šikovné ruce, sklenici (třeba od dětské přesnídávky) a dvě brčka. Brčka umístíme mezi prsty, jedno např. mezi ukazováček a prostředníček a druhé mezi prostředníček a prsteníček. Dlaní přikryjeme sklenici tak, že konce brček na straně dlaně jsou uvnitř sklenice a dlaň těšně doléhá k jejímu hrdlu. Vezmeme konec jednoho brčka do úst a konec druhého zacpeme prstem. Použijeme plíce k odčerpání vzduchu ze sklenice. Prst ucpávající brčko slouží jako indikátor podtlaku. Stále taháme vzduch ze sklenice a zkusíme vytvořit malou mezeru mezi dlaní a hrdlem sklenice. Zamyslíme se nad výsledkem pokusu ;-)

D.A.
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa D.A. » 07 Nov 2006, 13:16

Je to použitelné i pro nešikovné neplavce? Tady ten internet čtou různí týpci...

Palo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 07 Nov 2006, 17:19

ladis napísal:Pánové, doporučuji vám jednoduchý pokus. Budete k němu potřebovat šikovné ruce, sklenici (třeba od dětské přesnídávky) a dvě brčka. Brčka umístíme mezi prsty, jedno např. mezi ukazováček a prostředníček a druhé mezi prostředníček a prsteníček. Dlaní přikryjeme sklenici tak, že konce brček na straně dlaně jsou uvnitř sklenice a dlaň těšně doléhá k jejímu hrdlu. Vezmeme konec jednoho brčka do úst a konec druhého zacpeme prstem. Použijeme plíce k odčerpání vzduchu ze sklenice. Prst ucpávající brčko slouží jako indikátor podtlaku. Stále taháme vzduch ze sklenice a zkusíme vytvořit malou mezeru mezi dlaní a hrdlem sklenice. Zamyslíme se nad výsledkem pokusu ;-)
Zaujmavé, ale ako to vysvetluje náš problém.Ja netvrdím že je podtlak odoberaný s motorového priestoru ale s karburátorovej komory hned nad klapkou.

ladis
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 07 Nov 2006, 17:58

Před klapkou je atmosfétický tlak (*), jinak tomu ani nemůže být neboť prostor před klapkou je sacím hrdlem filtru spojen s okolním prostředím. Potěšilo by mne, kdybyste se zdrželi dalších reakcí, dokud se neseznámíte s Bernouliho rovnicí. Pokud trváte na tom, abych napsal teorii sem, počítejte s tím, že bude chvíli trvat než najdu volnou půlhodinku :-)

(*) ve skutečnosti i zde tlak mírně klesá v závislosti na rychlosti proudícího vzduchu a vlivem odporu vzduchového filtru. A ano, Mojžo, právě tento nepatrný pokles tlaku umožňuje karburátoru pracovat, ale pro regulaci předstihu nemá tato hodnota žádný význam (Palo, ty jsi ten pokus nedělal, že ne? ;-))

Palo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 07 Nov 2006, 18:12

Ladis nedelal.Nad klapkou je podtlak v určitých polohách kalpky a určitých otáčkach motoru dostatočný na to aby to ovládalo predstih aj klapku druhej komory.Teraz sa asi blysneš opisom nejakej rovnice prípadne ešte aj s č lánkom (aj ked to bude asi súvisieť) ale ja mám čisto dilemu len o ovládaní predstihu.

ladis
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 07 Nov 2006, 20:45

Tak... A žádný popis nebude :-P. To Ti ovšem nebrání podívat se, odkud se ten podtlak k ovládání klapky druhého stupně bere. Když si k tomu ještě najdeš rovnici pana Bernouliho, bude to hned jasné jak to s tím ovládáním je.

Abys to neměl tak složité, zde je na straně 12 příklad, který stačí přepočítat pro naše podmínky :-)

Nápověda: Vstupní hodnotou ovládání klapky druhého stupně je rychlost proudění vzduchu difusorem karburátoru, vstupní hodnotou podtlakové regulace předstihu je poměr otáček motoru a otevření klapky kaburátoru.

Honza Vaněk
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Príspevok od užívateľa Honza Vaněk » 07 Nov 2006, 21:17

Tak tady je to jasné :wink:
Prílohy
karbec.jpg

Palo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 07 Nov 2006, 21:17

všetky stranky .....wz.cz mi nefungujú hlavne v špičke.možno by som to mal skúsiť nadránom.
Ale píše sa tam že je nad klapkou atmosférický tlak a preto sa napája podtl. zar. predstihu s pod klapky?
To že ovládanie druhej klapky je inak riešené a preto je aj napajané z iných miest a s oboch komôr je mi jasné ale to teraz nie je dôležité.Mne ide hlavne o to či je napájaný predst. s pod alebo nad klapky.Ja si myslím že s nad, dokonca mám teraz v ruke aj jeden SEDR na ktorom to vidím.Napríklad logika mi hovorí že pri pridaní plynu vznikne otvorením klapky podtlak kotrý zvýši predst. ktorý sa vzápetí po znižení podtlaku zmenši a potom zasa stúpa so zvyšujúcimi sa otáčkami.

Honza Vaněk

Príspevok od užívateľa Honza Vaněk » 07 Nov 2006, 21:30

Palo mas zrejme pravdu kdyz to tvrdi i knizky :)

Palo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 07 Nov 2006, 21:34

takže skusil som niečo vyhladať a našiel som prekvapivo toto:
Ondrej napísal:Zaslal: Ut, 29 Nov 2005 08:28 Predmet:

--------------------------------------------------------------------------------

do tohoto vlákna som sa pozrel až teraz...
na EDSR je možné v prípade záujmu dorobiť prípojku na podtlak - tak ako píše Tomáš H. - navŕtať a narezať závit. Otvor je v telese karburátora už predliaty. Dierka sa však musí dostať nad škrtiacu klapku. Robil som si to na mojej prvej T613 s motorom E a s EDSR.
Pokiaľ je nátrubok na hadičku na tom medzikuse pod karburátorom, jedná sa z najväčšou pravdepodobnosťou o diel z motora T613S (ľavá strana). Tam boli pripojené iné podtlakové zariadenia. Na ovládanie podtlakového regulátora zapaľovania sa však tento otvor nehodí, lebo je už pod klapkou. Tiež som sa takto raz skoro sekol, napadlo mi to ale našťastie včas (Roman M. a modrý Speciál )
bolo to vo vlákne http://www.tatraportal.sk/forum/viewtop ... highlight=
Takže Ondrej sa asi sekol...

ladis
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 07 Nov 2006, 22:00

Palo napísal:Ale píše sa tam že je nad klapkou atmosférický tlak a preto sa napája podtl. zar. predstihu s pod klapky?
Nepíše. Mělo by? Poznámka k atmosférickému tlaku se vztahovala k původní otázce, tedy tomuto:
Zdicho napísal:Na chromkovém motoru E jsem objevil na víku vzduchového filtru naletovanou trubičku. Je až "za filtrem" tedy v místě, kde by se mohl přisávat "špinavý" vzduch. Je to originál a k čemu to slouží? Nebo to někdo dodělal? Na tom motoru jsou EDSR karburátory a rozdělovač s regulací předstihu. Nevím, zda to tak má být. Je možné, že na tu trubičku bylo něco napojené?
Palo napísal:To že ovládanie druhej klapky je inak riešené a preto je aj napajané z iných miest a s oboch komôr je mi jasné ale to teraz nie je dôležité.Mne ide hlavne o to či je napájaný predst. s pod alebo nad klapky.
Je to důležité a kdybys přestal ignorovat co ti píšu, dostali bychom se mnohem dál. V původní debatě jsme s Ondrejem reagovali na možné využití nějaké zaslepené trubičky, která se nacházela na tělese filtru vzduchu. Ty jsi debatu posunul do roviny pod/nad klapkou v tělese karburátory. V dalším se tomu přizpůsobím.
Palo napísal:Ja si myslím že s nad, dokonca mám teraz v ruke aj jeden SEDR na ktorom to vidím.
Ty máš SEDR, je přípojka podtlakové regulace nad klapkou?? :-O
Palo napísal:Napríklad logika mi hovorí že pri pridaní plynu vznikne otvorením klapky podtlak kotrý zvýši predst. ktorý sa vzápetí po znižení podtlaku zmenši a potom zasa stúpa so zvyšujúcimi sa otáčkami.
Můžeš mi blíže objasnit tuto logiku? Po přidání plynu, tj. otevření klapky karburátoru, dojde ke zvýšení tlaku pod klapkou, tedy nastavení menšího předstihu. Současně se zvýší rychost proudění v difusoru a to se projeví poklesem tlaku v místě, kde je připojeno ovládání klapky druhého stupně.

Palo
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa Palo » 07 Nov 2006, 22:28

ladis napísal:
Palo napísal:Ale píše sa tam že je nad klapkou atmosférický tlak a preto sa napája podtl. zar. predstihu s pod klapky?
Nepíše. Mělo by? Poznámka k atmosférickému tlaku se vztahovala k původní otázce, tedy tomuto:
Zdicho napísal:Na chromkovém motoru E jsem objevil na víku vzduchového filtru naletovanou trubičku. Je až "za filtrem" tedy v místě, kde by se mohl přisávat "špinavý" vzduch. Je to originál a k čemu to slouží? Nebo to někdo dodělal? Na tom motoru jsou EDSR karburátory a rozdělovač s regulací předstihu. Nevím, zda to tak má být. Je možné, že na tu trubičku bylo něco napojené?
Palo napísal:To že ovládanie druhej klapky je inak riešené a preto je aj napajané z iných miest a s oboch komôr je mi jasné ale to teraz nie je dôležité.Mne ide hlavne o to či je napájaný predst. s pod alebo nad klapky.
Je to důležité a kdybys přestal ignorovat co ti píšu, dostali bychom se mnohem dál. V původní debatě jsme s Ondrejem reagovali na možné využití nějaké zaslepené trubičky, která se nacházela na tělese filtru vzduchu. Ty jsi debatu posunul do roviny pod/nad klapkou v tělese karburátory. V dalším se tomu přizpůsobím.
Palo napísal:Ja si myslím že s nad, dokonca mám teraz v ruke aj jeden SEDR na ktorom to vidím.
Ty máš SEDR, je přípojka podtlakové regulace nad klapkou?? :-O
Palo napísal:Napríklad logika mi hovorí že pri pridaní plynu vznikne otvorením klapky podtlak kotrý zvýši predst. ktorý sa vzápetí po znižení podtlaku zmenši a potom zasa stúpa so zvyšujúcimi sa otáčkami.
Můžeš mi blíže objasnit tuto logiku? Po přidání plynu, tj. otevření klapky karburátoru, dojde ke zvýšení tlaku pod klapkou, tedy nastavení menšího předstihu. Současně se zvýší rychost proudění v difusoru a to se projeví poklesem tlaku v místě, kde je připojeno ovládání klapky druhého stupně.
Ja som poznámku o atm. tlaku nad klapkou pochopil v súvis losti s mojou pripomienkou o výustení otvoru pre predstih.Pochopil niekto to tak ako to vysvetluje Ladis?

ladis napísal:Je to důležité a kdybys přestal ignorovat co ti píšu, dostali bychom se mnohem dál. V původní debatě jsme s Ondrejem reagovali na možné využití nějaké zaslepené trubičky, která se nacházela na tělese filtru vzduchu. Ty jsi debatu posunul do roviny pod/nad klapkou v tělese karburátory. V dalším se tomu přizpůsobím.
Ja neignorujem čo píšeš ale odbočuješ od koreňa tohto "problému".Nakoniec sám píšeš že sa debate prispôsobíš.

ladis napísal:Ty máš SEDR, je přípojka podtlakové regulace nad klapkou?? :-O
Ano mám, je to tesne nad klapkou ako na obr. od Honza Váňka.
ladis napísal:Můžeš mi blíže objasnit tuto logiku? Po přidání plynu, tj. otevření klapky karburátoru, dojde ke zvýšení tlaku pod klapkou, tedy nastavení menšího předstihu. Současně se zvýší rychost proudění v difusoru a to se projeví poklesem tlaku v místě, kde je připojeno ovládání klapky druhého stupně.
Tá logika je logická ked nebudeš ignorovať že je prípojka nad klapkou.K druhej vete:Ano ja viem ale ako to súvisí s ovládaním predstihu.

ladis
Pravidelný diskutujúci
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa ladis » 07 Nov 2006, 22:36

Palo napísal:Tá logika je logická ked nebudeš ignorovať že je prípojka nad klapkou.K druhej vete:Ano ja viem ale ako to súvisí s ovládaním predstihu.
Když pootevřeš klapku, kam se vůči ní posune přípojka podtlakové regulace?

Užívateľov profilový obrázok
MarekK
Pravidelný diskutujúci
Dátum registrácie: 23 Jún 2005, 21:48
Tatry, ktoré vlastním: Tatra 613-4 (1993)
Kontaktovať užívateľa:

Príspevok od užívateľa MarekK » 07 Nov 2006, 22:36

...."Současně se zvýší rychost proudění v difusoru a to se projeví poklesem tlaku v místě, kde je připojeno ovládání klapky druhého stupně."....o tom tá bernouliho rovnica je...

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných